slideshare-waarom

Slideshare gebruiken om kennis te delen

Je gaat wel eens naar een congres of bent aanwezig op een seminar en dan krijg je een bedank-email met daarin de enquête en die grote PowerPoint of PDF bestanden. Behalve dat het onhandig is om naar iedereen zulke grote bestanden per email te sturen is er ook een kans dat de mails niet langs de bedrijfsbeveiliging komen. Als spreker presentator is dat bijzonder vervelend omdat je zo een extra contactmoment na je presentatie kwijt raakt. Gelukkig is er al sinds 2006 de clouddienst: Slideshare. Met Slideshare maak je bovenstaande issues ongedaan. De slogan van Slidehare is dan ook: Present Yourself. De stille kracht van Slideshare is dat men gemakkelijk je slides kan bekijken en deze door goede indexatie een veel groter publiek bereiken.

Slideshare inzetten om je doelgroep te bereiken

slideshare-alexidaMet Slideshare kun je gemakkelijk slides (PowerPoint, Apple Keynote en PDF) delen met je publiek. Je publiek hoeft niks te downloaden, men kan direct door de slides heen bladeren. Vanzelfsprekend kunnen mensen ook direct reageren op je slides of kan men jouw slides als favoriet aanmerken. Het is mogelijk om slides te downloaden naar de eigen computer.

Slideshare houdt netjes voor je bij hoeveel mensen je slides hebben bekeken en gedownload. Het is ook mogelijk om de slides direct in te sluiten (embedden) in je eigen website en/of blog. Het is ook mogelijk om direct in je WordPress.com site slides in te sluiten.

Onlangs vierde Slidehare haar 10 miljoenste presentatie online. Hiernaast staat een overzicht van mijn 29 slides en mindmaps. In totaal zijn deze 16290 keer bekeken! Een populaire mindmap is bijvoorbeeld de 8 leiderschaplessen van Steve Jobs.

Meer dan slides

slideshare-uploadenHoewel de naam anders zou doen vermoeden, kunnen bijvoorbeeld ook ebooks en documenten worden gedeeld op Slideshare. Via de instellingen kun je ervoor zorgen dat alle materialen die je upload automatisch worden voorzien van een Creative Commons licentie. Persoonlijk gebruik ik Slideshare ook om mindmaps (PDF) te delen. Slideshare wordt steeds meer een documentshare dienst. Oh ja, Slideshare is gratis voor een basisaccount! Wat onderscheidt Slideshare dan nog van de rest?

Leads genereren met Slideshare

Slideshare houdt netjes per slideset/ document bij:

  • hoeveel personen de presentatie hebben ingezien
  • hoeveel mensen deze hebben gedownload
  • eventueel hoe vaak mensen dit elders op een internetpagina hebben ingesloten

Slideshare mailt wekelijks een overzicht van de best performende slides/documenten naar jou en diegene die de meeste views hebben gehad. Daarnaast sturen ze ook mogelijk interessante slidesets voor jou op. De echte kracht zit natuurlijk in het Pro account (betaalde account v.a. $19 per maand). Dit stelt de account eigenaar in staat om het publiek te vragen eerst een emailadres in te voeren alvorens zij slides/materialen kunnen downloaden.

Als spreker is dit bijzonder interessant omdat je op deze wijze emailadressen van mensen ontvangt die de moeite hebben genomen om je presentatie te bekijken en te downloaden. Vervolgens kun jij ze benaderen om aan te bieden om daar ook een presentatie/ lezing te houden. Daarnaast kun je je eigen kanaal (vergelijkbaar met YouTube) voorzien van je eigen branding. Je hebt ook de mogelijkheid om een ‘get in touch’ icoon over je presentatie heen te plaatsen zodat mensen direct een email kunnen sturen. Bekijk de verschillen tussen de gratis en de betaalde versie. Bekijk hieronder een slidehare presentatie over Content Marketing met Slideshare:

Starten met Slideshare

linkedin-slideshareZoals met zoveel socialmedia producten dien je jezelf te registreren. Dat kan via je LinkedIn en/of Facebook account. Vervolgens maak je een profiel aan met daarop de basisinformatie. Daarnaast kun je bij ‘delen’ aangeven dat alles wat je upload ook wordt doorgedeeld via LinkedIn &  Facebook. Starten met Slideshare is eenvoudig en je zult merken dat als je Slideshare goed inzet, het voor verkeer naar je eigen site, LinkedIn, Facebook zal zorgen. Je kunt het ook gebruiken in je LinkedIn profiel om meer van jezelf te laten zien. Daarnaast wordt Slideshare goed geïndexeerd door Google. Om de integratie tussen LinkedIn en Slideshare te bevorderen loopt er nu een campagne om LinkedIn gebruikers aan te moedigen om Slideshare te gaan gebruiken.