Vind jouw ideale baan via LinkedIn! Voor nu of later.

 

Maak meer kans op een nieuwe baan met een goed LinkedIn profiel.

 

Floris ten Kate. Linkedin Advies bij een nieuwe baan.

De laatste jaren heb ik veel aandacht besteed aan LinkedIn workshops en een-op-een sessies voor ZZP-ers en MKB-ers, over hoe om te gaan met LinkedIn. Het uitgangspunt daarbij is dat je als ZZP-er en MKB-er gevonden wordt door mensen die jouw expertise goed kunnen gebruiken.
Totdat? Ja tot het moment dat gisteren een vriend mij vroeg eens een workshop samen te stellen voor al die mensen die nu of mogelijk later ”een nieuwe baan” zoeken. LinkedIn is dan immers meer dan ooit het platform voor professionals om zich te oriënteren en te manifesteren? En ja, die workshop ”Vind jouw ideale baan” komt er aan, maar vooralsnog…

Profiel 100%
Wil je werkelijk iets aan je LinkedIn profiel hebben? Nu of later? Zodat mensen die graag van jouw kennis gebruik willen maken jou ook kunnen vinden? Zorg er dan tenminste voor dat je profiel voor de volle 100% op orde is. Voor een goed Linkedin profiel kun je HIER de gratis handleiding’Goed Linkedin profiel’ downloaden.

Met zoekwoorden
Zorg er voor dat je bij de zoekresultaten hoger scoort dan je concurrent. Dat krijg je voor elkaar  door op de juiste wijze met behulp van zgn. ‘’zoekwoorden’’,  je profiel goed in te richten. Daarbij help ik je graag.

Waarde toevoegen
Vervolgens, afhankelijk van je situatie en/of ambitie, zet je je profiel in om de baan die je ambieert te vinden. Daarbij mag je binnen een dialoog best een beetje reclame voor je zelf maken zonder dat dat door anderen als hinderlijk wordt ervaren. Niet zenden, maar beginnen met luisteren en daarna ‘’waarde toevoegen’’. Van belang is dat je jezelf authentiek presenteert. Bijvoorbeeld door binnen Groups discussies aan te gaan of vragen te beantwoorden.

Personal branding
Parallel hier aan kan het zeker geen kwaad om te werken aan je ‘’Personal branding’’, je on- en offline identiteit. Een boekje dat ik daarbij ten zeerste kan aanbevelen is PersonalBrand.nl Belangrijke boodschap daarbij is dat we tegenwoordig niet meer in termen van CV denken maar zelfbewuster een eigen marketingplan ontwikkelen. Ofwel, een zelfbewust ‘’wat verkoop ik’’ benoemen (wie ben ik, wat kan ik, wat doe ik echt goed, waar heb ik plezier in en hoe ga ik dat ‘’marketen’’). Ja, voor velen net iets anders dan ooit geleerd, maar gelukkig zijn we nooit te oud om daar weer iets aan toe te voegen of te veranderen?

Aan de slag
Benut actief de vele mogelijkheden om zelf die functie te vinden die je ambieert.

  • Ga hiervoor naar je Homepagina en binnen de horizontale navigatie naar >Jobs>Find Jobs>Search for Jobs>Juiste keywords invullen.
  • Voor hulp download je HIER de gratis handleiding De juiste kandidaat vinden via Linkedin Basis”, die ik voor Recruiters ontwikkelde, en ga naar punt 3 en 4).
  • Het is van belang om de nodige aandacht te besteden aan de Boolean string. Als je die goed hebt staan en helemaal op jouw situatie hebt geschreven, dan kan je daar vervolgens verder mee gaan experimenteren.
  • Er zijn veel extra mogelijkheden om op de hoogte te worden gehouden van nieuwe banen op LinkedIn, bijv. via ‘’Alerts’ of de ‘’Save search ‘’ functie. Of , weer terug op je LinkedIn- homepagina, via ‘’Search updates’’.|
  • De ‘’Jobs you may be interested in’’ regel heeft ook de ’More’mogelijkheid; als je die aan clickt, verschijnt er en reeks van mogelijke banen binnen of gerelateerd aan jouw werkveld.
  • Heb je dan eenmaal,  op het eerste gezicht, een mooie job aangetroffen? Dan zie je rechts van de functie/advertentie een kolom met namen van personen op LinkedIn met wie je direct of via jouw connecties contact kan opnemen om je bijvoorbeeld binnen de organisatie te introduceren.

Binnenkort zal ik een uitgebreidere guideline ontwikkelen maar vooralsnog hoop ik dat je hier alvast wat aan hebt. Heb je vragen? Aarzel dan niet om contact met me op te nemen per mail via nextlevel@orangedolphins.nlof via 070-3249969. Succes!